De vorige generatie wist het zeker: kopen was beter dan huren. Huurders hadden het nog niet begrepen of hadden te weinig inkomen. Eigendom was superieur. Anno 2012 zijn een aantal stevige rimpels opgetreden in die wijsheid.
1) De woningprijzen gaan zo rap naar beneden, dat menig huiseigenaar een hogere schuld heeft dan de waarde van zijn onderpand. Verkopen kan alleen nog met verlies en restschuld. Van de vaak geroemde vermogensopbouw eigen woning bezit, komt op dit moment weinig terecht.
2) De fiscale aftrek van de hypotheekrente wordt aangepast en is niet meer onbeperkt in hoogte of duur houdbaar. Menig huiseigenaar, die tot aan zijn grens geleend heeft voor aankoop van zijn huis, wordt hier ongemakkelijk van.
3) In de nu reeds vier jaar stagnerende woningmarkt, zitten veel huizenbezitters ongewenst vast aan hun huis. Door een veelheid van redenen, bijvoorbeeld baanverandering, ziekte of scheiding kan de verkoop van het eigen huis noodzakelijk zijn. Doordat dit nu vaak niet lukt, zijn dubbele woonlasten of ongewenst blijven wonen, onvermijdelijk
De crisis is beter voor huren dan welke campagne dan ook. Gelukkig voor de lagere inkomens in Nederland is er ruim huuraanbod vanuit de woningcorporaties. Nog niet voldoende, de wachtlijsten zijn nog te lang, maar verhoudingsgewijs veel beter dan de beschikbaarheid van middeldure en dure huurwoningen. Beleggers, bouwers en ontwikkelaars onderkennen langzamerhand deze duidelijk zichtbare trend dat huren aan populariteit wint. De nieuwe generatie kiest in veel grotere mate voor huren dan de vorige. De markt ligt open voor kwalitatief onderscheidende middeldure en dure huurwoningen. En wat een mooie bijvangst is? Huren gaat definitief uit het verdomhoekje. Huren is hot.