Donderdagochtend is er bij de fractie van het CDA, voorafgaand aan het debat over de huurverhoging, topoverleg geweest tussen Blok, minister Dijsselbloem (Financiën), CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma en CDA-Kamerlid Raymond Knops.
Verzacht
Tijdens het overleg hebben Buma en Knops duidelijk gemaakt dat zij de plannen alleen kunnen steunen als de bouw en investeringscapaciteit van de woningcorporaties niet stil komen te vallen.
Op welke manier Blok de christendemocraten tegemoet kan komen is niet duidelijk. In een schorsing van het debat zei Blok 'niet met lege handen' te onderhandelen, maar benadrukte dat hij 'geen grote sommen geld' tot zijn beschikking heeft. Ook zei hij dat er al langer met het CDA wordt gesproken.
Hypotheek
Mogelijk is er in het overleg ook gesproken over de hypotheekrenteregels. Het CDA in de Eerste Kamer riep Blok al eerder op om de aflossingsregels te versoepelen. Dijsselbloem liet weten dat dit niet kan, omdat Brussel Nederland dwingt om de hypotheekregels aan te scherpen.
Tijdens het debat verzocht een groot deel van de oppositie om eerst duidelijkheid te geven over de gesprekken met het CDA. De coalitie wilde echter het debat voortzetten. Blok zei 'het voorstel te verdedigen zoals deze er nu ligt'.
Haast
Blok heeft haast, want de wet om de huren te kunnen verhogen moet op 1 juli al in werking treden en vanwege de voorbereiding al op 1 maart door beide Kamers zijn aangenomen.
Huishoudens onder de 33614 gaan 1,5 procent meer huur betalen en tussen de 33.614 en 43.000 euro ligt de stijging op 2,5 procent. Inkomens boven de 43.000 krijgen te maken 6,5 procent hogere huren. Daarnaast stijgen de huren mee met de inflatie.
Verhuurdersheffing
De oppositie liet eerder deze week al weten moeite te hebben met het behandelen van deze wet, omdat over de invulling van de verhuurdersheffing pas later in de maand duidelijkheid komt.
Deze verhuurdersheffing moet jaarlijks twee miljard opleveren van de woningcorporaties. De oppositie wil de verhoging en de heffing in samenhang kunnen beoordelen.
"Eigenlijk worden we in een debat gedwongen dat we helemaal niet kunnen overzien", aldus Knops dinsdag.
Hij stelde toen al voor de verhuurdersheffing te verlagen. "Voor elke miljard dat de corporaties kunnen investeren, kunnen ze twintig miljard lenen om de bouwcapaciteit te versterken."
Eerste Kamer
De Eerste Kamer floot Blok eind vorig jaar al terug over de verhuurdersheffing. Volgens de Senaat moet de minister eerst duidelijk maken hoe het investeringspeil van de woningcorporaties na invoering van de heffing op niveau kan blijven.
Blok zegde toe hier voor 1 maart duidelijkheid te geven. Hij heeft altijd gezegd dat de twee miljard die de verhuurdersheffing moet opleveren overeind staat.